Nieuwsbrief MD TV Editie 17-02-2020

Editie 17-02-2020

De maandelijkse nieuwsbrief van Maria Dommer-tv, over MD-tv, nieuwtjes, computertips en trucs en andere leuke weetjes.

Geen geluid op Maria Dommer-tv?

We zijn een stukje verder met ons onderzoek naar

het geluidsprobleem op MD-tv. Het blijkt een probleem te zijn van het geluidskanaal wat gestuurd door MD-tv en weer terugkomt door Ziggo-tv. Het is op dit moment nog maar één keer voorgekomen en konden het nu oplossen d.m.v. een herstart van de uitzendserver. In de studio staat een televisie aangesloten met een Ziggo-kastje om zo te kunnen monitoren of het geluid weer weg valt. “Wordt vervolgd!”

Uitzendtip van de maand

Dieren die naar muziek luisteren. Paul Barton speelt live piano voor olifanten. De dieren worden er rustig van en blijven luisteren naar de muziek. Deze uitzonderlijke filmbeelden hebben ook op mensen een rustgevende uitwerking.

Verwacht

11 februari was er een excursie naar naar de expositie van zand-sculpturen in Elburg en stond in het teken van Bijbelverhalen.

Er wordt nog aan gewerkt om daar een mooi verslag van te maken.

Computertips:

YouTube bewaart de zoek- en kijkgeschiedenis van ingelogde gebruikers. Niet fijn? Wis de gegevens dan en geef aan dat YouTube de info niet mag opslaan.

Wie YouTube gebruikt zonder in te loggen, heeft niet te maken met een kijkgeschiedenis. Wie wel inlogt met zijn Google-account, krijgt daar veel handige extra’s voor terug. Zo kun je dan afspeellijsten maken of video’s klaarzetten om later te kijken. YouTube houdt ook bij naar welke filmpjes iemand zoekt en kijkt. Zo kan het de gebruiker betere aanbevelingen geven, en kunnen mensen ook op een later moment verder kijken waar ze gebleven waren.

Niet iedereen vindt dit fijn, om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat meerdere mensen het account gebruiken of omdat Google anders zo veel over u weet. YouTube is namelijk van Google.

Documenten ‘scannen’, ook zonder scanner

Met een scanner zet je een papieren document om naar een digitale versie. Het kan handig zijn om een eigen scanner in huis te hebben als je regelmatig iets van papier wilt opslaan op de computer. Er zijn losse scanapparaten te koop, maar een all-in-one-apparaat is ook een optie. Je hebt dan een printer, scanner en kopieerapparaat in één. Maar om iets op papier te digitaliseren hebt je niet per se een speciaal scanapparaat nodig.

Een fotobestand geeft vaak een goede weergave van een document. Met een digitale camera, bijvoorbeeld de camera op de smartphone, is prima een digitale versie van een document te maken. Leg het document op een vlakke ondergrond en zorg dat het goed plat ligt. Maak dan recht erboven een foto. Eventueel met flits. Zorg dat de tekst en/of afbeeldingen scherp in beeld zijn. Snijd de foto eventueel nog wat bij. Breng zo alleen het document in beeld en niet de tafel of vloer eronder.

HOE IK BEWERK MET IMOVIE!!

In deze video laat ik jullie zien hoe je overlays, bewegende tekst, verdwijntrucs en schermopnames in de video’s gebruikt kan worden. Kijk hier

GRATIS Montageprogramma uitgelegd: Shotcut voor beginners

Editen op Windows en Mac

Een heel fijn, gratis montageprogramma voor Windows Mac en Linux. Het is een open source programma, maar wat is het makkelijk in gebruik! Als je beginnend editor bent of maar 1 keer iets wilt monteren is dit zeker een aanrader. Kijk hier

Dit zijn de beste alternatieven voor Movie Maker

Tot voor kort kon iedere Windows-gebruiker gratis Movie Maker downloaden via het pakket Windows Essentials 2012. Dit programma was uitstekend geschikt voor eenvoudige filmmontages. De laatste jaren werd deze videobewerker al niet meer bijgewerkt, maar nu heeft Microsoft het programma ook van zijn website geschrapt. Het programma krijgt geen nieuwe functies meer en Microsoft zal toekomstige veiligheidsproblemen niet meer oplossen. Wie op een laagdrempelige manier video’s wil bewerken, moet daarom op zoek naar een alternatief. Het loont de moeite om OpenShot Video Editor eens uit te proberen. Deze freeware is, in tegenstelling tot geavanceerde videobewerkers, erg simpel in gebruik en er is een Nederlandse vertaling van.

Fotograferen met de iPhone

De grootste uitdaging als u foto’s neemt met een iPhone, is het succesvol maken van foto’s met een apparaat dat eigenlijk ontworpen is om mee te praten. Desondanks is de iPhone uitgegroeid tot de populairste camera ter wereld. En u weet wat ze zeggen over de allerbeste camera? ‘De beste camera is de camera die u bij u heeft’. Eentje die u altijd op zak heeft. Daarom heb ik hier een aantal tips verzameld voor mensen die slimmer en beter willen omgaan met de iPhone-camera. En natuurlijk is fotograferen meer dan alleen techniek. Het gaat vooral ook om uw eigen inzicht, kennis en creativiteit. Met deze tips in uw gedachten zult u bijna altijd scherpe en prachtige foto’s kunnen maken.

Versterking MD-tv team

We zijn blij dat we Willem Meijer mogen verwelkomen bij ons team. Willem wil ons helpen met het maken van o.a. muziekfilmpjes en eventueel het invoeren van uitzend materiaal. Ondertussen zijn wij nog steeds op zoek naar meer vrijwilligers die ons team kunnen versterken.

Bron vermelding: Apple, Microsoft, Computertotaal, YouTube, Bommetje, de videomakers, RoosFBL en SeniorWeb

Links:

https://www.bommeltje.nl/website/
http://www.carmenserver.nl
http://www.rehl.nl